Hoe kun je het beste ziektebeelden uitwerken?

Hoe kun je het beste ziektebeelden uitwerken?
Hoe kun je het beste ziektebeelden uitwerken?

Je hebt inmiddels een beetje kunnen wennen op je stage afdeling, je kent de plek van de meeste spullen en weet hoe de dag er globaal uit ziet..  Ook zijn de kennismakingsgesprekken geweest en je hebt je leerdoelen met je werk-/ praktijkbegeleiding bepaald.

Nu is het zaak om basiskennis te krijgen op de afdeling, of te wel de ziektebeelden die voorkomen op jou afdeling dien je te kennen..  Want ken je de anatomie/ fysiologie van bepaalde aandoening of ziekte niet, dan ben je ook niet in staat om de juiste zorg te leveren. Je kunt niet inspringen op te verwachten therapien of complicaties. Dus begin bij de basis, leer de meest voorkomende ziektebeelden kennen, dit moet bij zowel lichamelijke of geestelijke klachten/ ziekten. 

 

Het handigste is om een ziektebeeld uit te werken aan de hand van een vaste volgorde, op deze manier blijft het overzichtelijk en kun je ook sneller iets terug vinden (het zogenoemde koppen lezen), het meest bekende is de Rode loper. Hoe je deze maakt? Dat lees je hieronder! 

De rode loper werkt aan de hand van 10 onderwerpen een ziektebeeld uit. Het geeft de maker & lezer inzicht in het ziektebeeld.

 

1. Begripsbepaling, dit is een soort inleiding. Wat is het globaal en hoe luid de medische term. Hierin kun je ook kwijt hoe de ziekte in de 'volksmond' wordt genoemd.

 

Als tweede beschrijf je de epidemiologie, hierin beschrijf je hoe vaak de ziekte voorkomt in bijvoorbeeld Nederland, of in de wereld en of het in speciefieke gebieden nog extra vaak voorkomt. Of komt de ziekte juist alleen bij een bepaalde leeftijdscatogorie mensen voor?

 

Als derde beschrijf je de etiologie --> (mogelijke) oorzaken van de ziekte.

 

 

 

Als vierde beschrijf je de anatomie/fysiologie/pathologie.

In geval een lichamelijk ziektebeeld beschrijf je hoe de anatomie eruit ziet en hoe het werkt (fysiologie) en wat er nu fout gaat (pathologie). Bij ziektebeelden uit de psychiatrie beschrijf je vooral de pathofysiologie. 

 

Als vijfde beschrijf je de symptomatologie, dus welke symptomen ervaart/ vertoont de patient. 

 

 

 

 

Nr. 6 is diagnostiek: Welke onderzoeken dienen te worden ingezet om tot een diagnose te komen en in wat voor tijdsbestek.

 

Daarna beschrijf je welke therapieen/ behandelingen (nr.7) over het algemeen gevolgd worden.

 

Prognose/beloop (nr.8), hier beschrijf je wat over het algemeen de prognose is van de ziekte. Hoe verloopt de ziekte en is het te genezen?!

Geef hier ook een aantal getallen weer (natuurlijk evidence based).

 

Als laatste beschrijf je alle aandachtspunten en eventuele complicaties waar je als verpleegkundige op dient te letten. Op deze manier is het niet alleen een informatieve samenvatting, maar ook een praktische!

tips & tricks infuus prikken
tips & tricks infuus prikken
6 tips voor je eerste stageweek!
6 tips voor je eerste stageweek!
Buitenlandse stage
Buitenlandse stage

Reactie schrijven

Commentaren: 0