· 

Hoe beoordeel je een hartritme?

Klein stukje anatomie van het hart;

Kleine en grote bloedsomloop
Kleine en grote bloedsomloop

Kleine bloedsomloop (longen) en een grote bloedsomloop (lichaam)

2 atria (kamers) en 2 ventrikels (boezem) met daartussen kleppen, zodat het bloed niet de verkeerde richting (terug) kan stromen. Tijdens de diastole vullen de atria en ventrikels en tijdens de systole wordt het bloed verder gepompt. De atria contraheren als eerste en daarna de ventrikels en bij een gezond hart wordt iedere keer even veel bloed weg gepompt.

9 +10 zijn de vena cava superior en inferior (bovenste en onderste holle ader) deze ontvangen het bloed uit het lichaam en brengen het naar het hart terug

11. Het bloed komt vanuit het lichaam binnen in het rechter atrium (boezem) via de tricuspidalis klep naar 

 

Anatomie hart
Anatomie hart

1. rechter ventrikel (kamer)

Via de pulmonalis klep naar 2. arterie pulmonalis naar de longen (nr. 3) hier wordt koolzuur (afvalstof) verwijderd en zuustof opgenomen. 

Dan wordt het zuurstof rijke bloed via de longader terug gevoerd naar het linker atrium (nr. 4 boezem) via de mitralis klep naar de linker ventrikel (nr. 5 kamer). 

Vanwaar het via de aortaklep de aorta in wordt gepompt en verdeeld over het lichaam (zowel hoofd, als de rest van het lichaam). In de weefsels wordt zuurstof afgegeven en koolzuur (afvalstoffen) opgenomen. 

Het prikkelgeleidingsstyeem;

Het hart wordt 'aangedreven' door een netwerk van speciale cellen in de hartspier die elkaar in een domino-effect een elektrische prikkel doorgeven (= het prikkelgeleidingssysteem). De prikkel stimuleert de hartspier om zich samen te trekken. Het prikkelgeleidingssysteem zorgt ervoor dat het samentrekken in het juiste tempo en in de juiste volgorde gebeurt. De juiste volgorde wil zeggen: eerst de atria, dan pas de boezems.

De pompfunctie van het hart is afhankelijk van het prikkelgeleidingssysteem, want als de hartspier in het juiste tempo en de juiste volgorde samentrekt, pompt het hart optimaal.

Werkt het prikkelgeleidingssysteem niet goed, dan spreek je van een hartritmestoornis. Een hartritmestoornis kan de pompfunctie van het hart op allerlei manieren verzwakken en in zeldzame gevallen zelfs leiden tot een hartstilstand, maar meestal is een afwijkend hartritme vrij onschuldig.

Het prikkelgeleidingsstyeem van het hart
Het prikkelgeleidingsstyeem hart

 Het prikkelgeleidingssysteem bestaat uit cellen in de hartspier die het vermogen hebben een elektrische prikkel snel te geleiden. Deze cellen - in de tekening groen gekleurd - vormen een netwerk. Het omringende spierweefsel kan ook een elektrische prikkel doorgeven, maar dat gaat minder snel. Daardoor wordt de prikkel in de meeste gevallen via de groene banen geleid.

A. Sinusknoop

B. AV-knoop

C. Bundel van His

D. Bundeltakken

E. Purkinje-vezels

 

 

De sinusknoop;

De elektrische prikkel begint in de SA- knoop (sinus knoop), de SA-knoop is de natuurlijke pacemaker van het hart (hij geeft het tempo aan).  Vanuit de SA-knoop verspreidt de elektrische prikkel (depolariseren van spiercellen) zich aanvankelijk over de spiercellen van beide atria en wordt dan even opgehouden in de AV-knoop en gaat dan verder in de ventrikels, een soort domino effect.

Er is een backup systeem, dat als de SA-knoop zou uitvallen, het hart op een andere manier kan worden aangedreven, want alle spiercellen in het hart zijn in staat om een prikkel te produceren/ door te geven. Het hart gaat dan meestal wel trager kloppen, omdat de cellen in de sinusknoop het snelst een prikkel af kunnen geven.

- Sa-knoop 70-80x per minuut

- AV- knoop 40-60 x p/m

- purkinje 15-40 x p/m

 

De AV-knoop;

Het weefsel tussen de atria en ventrikels (annulus fibrosius) laat geen prikkels door, behalve via de AV-knoop (atrioventriculaire knoop). Tegelijkertijd remt de AV-knoop de prikkelsnelheid af, zodat als eerste de atria contraheren (samentrekken) en daarna pas de ventrikels, zodat het hart het bloed de juiste kant op kan pompen. 

 

Bundel van His, de bundeltakken en de Purkinjevezels;

Na de AV-knoop gaan de prikkels via de bundel van His naar de linker- en rechter bundeltak en uiteindelijk naar de purkinjevezels, deze zorgen ervoor dat de ventrikels contraheren. 

 

Hartritmen;

Prikkelgeleiding in het hart
Prikkelgeleiding in het hart

Hiernaast kun je zien wanneer welk gedeelte van het hart wordt geactiveerd.

 

P-top = ateriale depolarisatie

PQ- tijd = voortgeleiding prikkel atria --> AV-knoop + bundel van His

ORS = ventriculaire depolarisatie

T-top = repolarisatie ventrikels

ST- segment = neutrale periode.

Verschillende ritmen;

Hieronder zijn de meest voorkomende ritmestoornissen naast een ritme strook uitgelegd. 

 

Sinusritme (normale hartritme);

freq. 60-99 x p/m

regelmatig ritme

P-toppen zijn gelijk van vorm

iedere P- top wordt gevolgd door een QRS- complex

Sinustachycardie;

freq. >100x p/m

regelmatig ritme

P-toppen zijn gelijk van vorm en worden altijd gevolgd door een QRS-complex.

Sinusbradycardie;

freq. <60 x p/m

Regelmatig ritme

P-toppen zijn gelijk van vorm en worden altijd gevolgd door een QRS-complex.

Atriumfibrilleren;

atrium freq. 350-700x p/m en ventrikels > 100x p/m.

Onregelmatig ritme

Geen p-toppen

chaotische prikels in de atria (atriale kick mist).

Atrium flutter;

atrium frequentie 250-300 x p/m en ventrikel afh.  van volgen (2:1/ 3:1/ 4:1 of wisselend)

regelmatig ritme

P-toppen --> flutter golf (zaagtanden)

 

Ventrikel Tachycardie;

100-250x p/m. 

Regelmatig ritme

geen P- toppen, brede complexen.

Ventrikel Fibrilleren;

400-600 xp/m

Geen ritme te ontdekken

Oorsprong vanuit de ventrikels.

Systematische beoordeling;

Helaas nog geen uitleg gegeven over 'normaal' tijden van een rtime, dit komt in een later blog, maar om een ritme te boordelen kun je op deze manier al erg veel zien!

 

1. Zijn er P-toppen?

2. Hebben alle P-toppen dezelfde vorm?

3. Zijn de P-toppen regelmatig?

4. Wat is e frequentie van de P-toppen?

5. Wordt iedere P-top gevolgd door een QRS- complex?

6. Wat is de QRS- breedte?

 

 

 

 

Klik HIER om een heel leuk filmpje te bekijken van iemand die laat zien hoe bepaalde ritmestoornissen eruit zien. Zo wordt het wat concreter!

 

Het ene ritme is onschuldig en het andre ritme is levensbedreigend. Er zijn nog meer ritmestoornissen, maar dit wordt in een later blog beschreven, evenals geleidingsstoornissen en complete ECG's!

 

Advanced life support
Advanced life support
Sepsis
Sepsis

Reactie schrijven

Commentaren: 0