Recepten;

Elke vrijdag een nieuw recept!

Mango smoothie;

10min. 1 portie.

 

Lekker frisse mango smoothie die je op elk moment van de dag kunt nemen en ook nog eens gemakkelijk te maken is!

 

Wat ben je nodig?

  • 1 rijpe mango
  • 1 limoen
  • 1 snufje gemalen kardemom zaad
  • 1 drinkyougurt
  • 1 el. griekse yoghurt

Om dit te mixen ben je een blender/ mixer nodig.

 

 

 

 

Bereidingswijze;

  • Zorg dat alle ingrediënten goed gekoeld zijn voor het lekkerste resultaat.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees tot aan de pit in plakjes. Doe de plakjes in de blender.
  • Voeg een eetlepel Griekse yoghurt, het flesje Becel ProActiv yoghurtdrink Original en een snufje kardemompoeder toe.
  • Mix alles tot een fris, zonder stukjes ontbijtdrankje.
  • Breng op smaak met limoensap en roer goed door.
  • Drink je mangosmoothie vers en goed gekoeld, op deze manier issie het lekkerst!

 

Roerbak spinazie met kipfilet

Een goed recept voor in je nachtdienst! 

 

 

Benodigdheden:

  • 500gr. Kipfilet
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1000gr. Verse spinazie
  • 12 zongedroogde tomaatjes
  • 50gr. Cashewnoten
  • Peper & zout
  • Olie

 

 

 

 

 

 

 

 

Kruid de kipfilet blokjes en bak ze in de olie snel gaar & houd ze even warm

Verhit de wok met wat olie.

Fruit het gesnipperde teentje knoflook en voeg beetje bij beetje de spinazie toe en wok het totdat het gaat slinken.

Doe de nootjes, tomaatjes en kip erbij

Lekker met in de schil gekookte aardappeltjes!

 

Bon apetite!

 

 

 


Hoe kun je zelf waterijsjes of gezonde kwark ijsjes maken?

 

 

Ze zijn heel gezond en bevatten maar 3 ingrediënten!

Voor 4 ijsjes:

-       250ml. Magere kwark

-       1tl. Honing

-       8 middelgrootte aardbeien

 

Schep de kwark in een bakje en voeg de honing toe. Roer de honing er goed doorheen

 

Snijd ondertussen de aardbeien in plakjes en voeg deze toe aan het kwarkmengsel. Roer nog even door.

 

Schep het aardbeien kwark mengsel over in 4 ijs vormpjes. Zet de vormpjes vervolgens in de vriezer en laat deze voor zo’n 3 uur staan.

 

 

(Om het vormpje los te krijgen houd je de onderkant (dus niet bij het stokje) even onder de warme kraan en kun je de ijsjes er zo uithalen).

 

waterijs met fruit;

Tja, deze naam kan je letterlijk nemen want dit ijsje bestaat puur uit water en vers fruit. Hartstikke simpel maar heel leuk om te maken want het ziet er zo zomers uit!

Wat ben je nodig?

-       Water

-       10 rode bessen

-       10 blauwe bessen

-       4 aardbeien

-       4 frambozen

 

Snijd de aarbeien en frambozen door de helft, kleintjes laat je heel. Vul de ijsvorm willekeurig met het fruit en vul daarna met water. Deksel erop, stokjes erin en zet voor een nachtje in de vriezer.

  

Heerlijk met dit zomerse weer!


Vaderdagontbijt met een biertje;

Kooktijd - 25 minuten;

 

De meeste mannen houden van bier. Op vaderdag kun je hem hiermee verassen en hoe leuk is het om dit samen met de kinderen te doen?!

Samen met lekkere tostirolletjes een heerlijk ontbijt!

 

Dit ben je nodig voor het biertje:

  • 1 banaan
  • 100 g ananas in stukjes (mag uit blik, wel zonder siroop)
  • 1 dl slagroom
  • schepje suiker

 

Voor de tostirolletjes:

  • 3 witte casino boterhammen
  • 3 plakjes ham
  • 3 plakken kaas
  • 1 ei
  • klontje boter

Je kunt er nog een eitje bij koken, altijd lekker.

 

Als eerste het biertje:

Pureer met de staafmixer een banaan met 100g. ananas.

Klop de slagroom met een schepje suiker tot het lobbig is – dit betekent iets dikker dan yoghurt. Zet de smoothie en room in de koelkast tot je klaar bent.

 

Daarna snijd je de korstjes van de boterhammen tot 3 vierkante boterhammetjes. Rol zo plat mogelijk met een deegroller. Leg dan de ham en kaas op de boterhammetjes.

 

Roer een ei los in een diep bord. Rol de boterhammetjes zo strak mogelijk op en leg neer met de rand aan de onderkant. Druk goed vast (je kunt er ook even iets zwaars op leggen als een deegroller om ze dicht te houden).

Smelt een klontje boter in een koekenpan. Zet het vuur niet te hoog. Wentel vervolgens de tostirolletjes door het losgeroerde ei en leg ze (eerst met de rand aan de onderkant!) in de koekenpan. Bak in 10 minuten rondom bruin. Pas op dat het vuur niet te hoog staat, dan zou het brood aanbakken!

 

Kook intussen het ei naar smaak van papa. Als het klaar is, laat je het goed schrikken in koud water. Als je hem daarna afdroogt, kun je er nog een snelle tekening of tekst op zetten.

Schenk de smoothie in het bierglas en schep de room erop.

Haal de tostirolletjes uit de pan en laat even rondom uitlekken op keukenpapier. Snel serveren nu, nu de kaas lekker gesmolten is!

 

Fijne Vaderdag!

Commentaren: 0

Zomers fruitcobbler;

 

Voor 6pers, 15 min voorbereiding,  daarna 30 min. In de oven. Een lekker nagerecht van Jamie Oliver.

 

Voor het verse fruit ben je nodig:

2 abrikozen (plakjes)

1 peer (plakjes)

1 bakje bramen

1 bakje blauwe bessen

1 bakje frambozen

Halve appel (geraspt)

 

Soms gebruik ik ook wel een kant en klaar blik met fruit, niet zo lekker als vers fruit, maar wel gemakkelijker ;-) !

 

Daarnaast nog:

5 eetlepels suiker

Scheut balsamicoazijn

 

 

Voor de korst ben je de volgende ingrediënten nodig:

6volle EL boter, gekoeld

225gr. Zelfrijzend bakmeel

70gr. Suiker

Snufje zout

1,3DL (130ml.) karnemelk

Suiker voor het bestrooien

 

Verwarm oven voor op 190 gr.  Gooi het fruit + suiker +balsamicoazijn in pan en laat dit zacht koken totdat er sap vrij komt.  Tijdens dit zachte koken maak je de korst. Kneed de koude boter+ bakmeel tot broodkrum, daarna suiker en zout toevoegen en er doorroeren en als laatste de karnemelk.

Wanneer het fruit klaar is, kan dit in een ovenschaal en schep je de vloeibare korst over het fruit.

Daarna doe je de ovenschaal 30min. in oven tot korst goud bruin is!

 

 

Heerlijk, alleen de korst al!

Commentaren: 0

Stoofschotel met pompoen
Stoofschotel met pompoen

 Stoofschotel met pompoen;

 

(ongeveer 15min. voorbereiding, 40min. oven)

 

Voor 4 personen

 

Dit ben je nodig:

  • 1 verse pompoen
  • 575 g kipdrumsticks
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 4 el traditionele olijfolie
  • 110 g walnoten
  • 250 ml kippenbouillon van tablet

Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de pompoen in kwarten en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel.

Snij de kwarten in parten van 1 cm en halveer de parten.

 

 

Bestrooi de kip met peper en eventueel zout.  Snij de ui in parten en halveer de knoflook.

Verhit de olie in de braadpan en bak de kip op hoog vuur in 4 min. rondom goudbruin. Voeg de ui toe en bak 1 min. mee.

 

Doe de pompoen, knoflook, walnoten en bouillon erbij en schep om. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Dan nog ongeveer 40 min. stoven.

 

Deze week een iets uitgebreider recept, maar wel echt lekker! Eet smakelijk!

Commentaren: 0

Griekse yoghurt met mango
Griekse yoghurt met mango

Griekse yoghurt met mango;

 

(ongeveer 5min.)

Mango is heerlijk in combinatie met Griekse yoghurt, 2 frisse smaken! Ik eet het vooral ’s morgens in de zomer, lekker in de tuin ontbijten of in een late dienst, vlak voordat ik naar huis ga om late night snacken te voorkomen..

Verder pak je ook direct wat vitamines mee!

Ik kies meestal voor Griekse yoghurt, is minder bewerkt dan magere yoghurt en bevat van nature eiwitten en probiotica, dit zijn noodzakelijke en gezonde voedingsstoffen.

 

Voor het recept ben je nodig:

  • Verse mango, of een pakje diepvries mango stukjes is ook prima! Wel even laten ontdooien, hiermee kun je beter doseren.
  • Griekse yoghurt
  • Noten en zaden naar keuze

Pureer de mango stukjes tot een glad geheel, ik hou ook altijd een aantal blokjes apart..

Doe de Griekse yoghurt in een schaaltje voeg daarbij de noten en zaden die je hebt uitgekozen, zo krijg je een extra verzadigd gevoel (mijn favoriet: peacan, cashewnoten en walnoten). Wist je dat noten niet alleen een verzadigd gevoel geven? ze zijn natuurlijk ook erg gezond! Ze bevatten vitaminen, mineralen, anti- oxidanten en gezonde vetten.

Zo zijn pecan noten goed voor extra energie door de vitamine B1 + zink, cashewnoten bevat veel proteinen & magnesium en walnoten zijn een bron van omega 3, wat goed is tegen hart- en vaatziekten, maar juist bijdraagt aan een beter concentratievermogen!

 

Met dit  ontbijt of late night dinner zit jij dus wel goed!

Commentaren: 0

Chocolademelk
Chocolademelk

Zelf gemaakte warme chocolademelk; 

 

(ongeer 5 min.)

Warme chocolade melk is zo fijn! Na een flinke boswandeling heb jij binnen 5 min. Een lekkere kop voor je staan!

 

Je bent nodig:

  • 200 ml melk
  • 50 gram pure chocolade
  • evt. 1 theelepel suiker
  • slagroom en cacao om het af te maken

 

Bereidingswijze:

Warm de melk op in een pannetje.

Zodra de melk warm is voeg je de chocolade toe (en eventueel 1 schepje suiker) die je in stukjes hebt gebroken.

 

 

Roer dit door en zodra de chocolade gesmolten is, is je chocolademelk klaar.

Serveer de chocolademelk in een grote mok met een lekkere dot slagroom en een klein beetje cacao er bovenop.

 

Lekker van genieten!

 

 

Commentaren: 0

snert recept
Snert

Snert;

 

Voor 6 personen; 1 nacht vtv laten wellen, op de dag zelf 4uur ( je kunt er bij weg lopen).

 

Dit ben je nodig:

  • 2L. water
  • 400gr. Spliterwten
  • 1 prei
  • 3 aardappelen geschild en in partjes gesneden.
  • 300gr. Platte krabbetjes.
  • 200gr. Magere varkenslapjes.
  • 2 bouillon blokjes
  • 1 laurierblaadje, als je dit lekker vind ( niet noodzakelijk).

Erwtensoep groente (ik neem altijd de kant en klare groente pakketten), wil je zelf snijden:

2 grote winterwortels; 1 knolselderij; 1 ui.

 

Bereidingswijze;

Zet 1 nacht van te voren de spliterwten in water en laat ze wellen. De volgende dag zet je deze pan op het vuur en laat je ze een minuut koken, daarna zet je het vuur zachter en laat je het 2 uur pruttelen. Zo nu en dan roer ik het met een pollepel, het begint een groene massa te worden…

 

Na 2 uur voeg je de bouillonblokjes, de aardappelen, de krabbetjes en varkenslapjes toe.

Dan nog 2uur op een zacht vuur laten staan en zo nu en dan roeren, in deze 2 uur kan je de botten van de krabbetjes nog verwijderen en de hamlapjes in blokjes snijden, dit gaat gemakkelijker wanneer ze gekookt zijn i.p.v. rauw.

 

5 minuten voordat je de snert wilt opdienen, voeg je de groenten toe, zo blijven deze lekker vers en houden ze hun voedingswaarde.

 

Snert wordt in Nederland traditioneel gegeten met roggebrood en spek, zelf vind ik dit niet zo lekker en neem ik stokbrood met kruidenboter ernaast (of dit gezond is, is natuurlijk wat anders..). Het is in elk geval erg lekker!

Commentaren: 0

Love brownies recept
Love brownies

 

Love brownies;

 

(ongeveer 20 min.)

Maak als eerste de brownies, dan zijn ze natuurlijk wel het lekkerste (of je koopt ze gewoon kant en klaar;-))

Maak vervolgens de meringue botercreme, dit ben je daarvoor nodig;

  • 80 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 160 gram suiker
  • 240 gram roomboter
  • 1 tl. vanille extract

Bereidingswijze;

Verwarm de suiker en het eiwit, het mag niet koken!

Roer het mengsel gedurende 5 minuten totdat de suiker

opgelost is, dit kan je voelen door een beetje eiwit tussen je duim en wijsvinger te wrijven, je mag geen korrels meer voelen. Het is dan een gelig/blank mengsel.

 

 

Zodra de suiker opgelost is, mix je dit mengsel voor ongeveer 10 minuten. De bedoeling is dat het mengsel hierdoor afkoelt en dat de eiwitten stijf worden. Je moet de kom op de kop kunnen houden.

 

Vervolgens doe je klontje voor klontje de boter erbij. De boter mag niet te zacht zijn, anders smelt deze, maar moet wel op kamertemperatuur zijn.

Voeg nu de vanille extract toe en mix het mengsel ongeveer 10 minuten. De boter en eiwitten moeten samen een romige massa worden. En klaar is je botercrème!

 

En nu het extra Valentijns effect:

Frambozen crème: Voeg 100 gram gepureerde en gezeefde frambozen toe

Chocolade crème: voeg 50 gram gesmolten en afgekoelde witte of bruine chocolade toe

 

Genieten maar!

 

Commentaren: 0