· 

Burgerhulpverlening;

Overlevingskans na een reanimatie
Overlevingskans na een reanimatie

 

 

 

  

Per dag worden er ruim 40 mensen getroffen door een hartstilstand, dat is zo’n 15000-16000 mensen per jaar. Van deze mensen worden er 7000-8000 gereanimeerd, de anderen  willen niet worden gereanimeerd of zijn al overleden.

 

 

 

 

Wanneer er bij mensen met een hartstilstand binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren hebben deze mensen een grotere overlevingskans. De ambulance en politie kan in de meeste gevallen niet binnen deze tijd aanwezig zijn, maar eventuele buren die kunnen reanimeren wel! Je mag om en om 30 borstcompressies geven en 2 beademingen. Op deze manier ga je door totdat de ambulance/ politie arriveert, dan kunnen zij het uiteindelijk overnemen. Het is aangetoond dat iemand al na 2 minuten minder goede borstcompressies kan geven door vermoeidheid. 

 

De hartstichting heeft daarom hartslag nu bedacht. Wanneer 112 wordt gebeld, worden ambulance, politie en hartslag nu geactiveerd. Bij hartslag nu krijgen meerdere mensen, in een straal van ongeveer 1km tot 1500meter, een sms met daarin een oproep om te reanimeren of een AED te halen. Het doel is om zo snel mogelijk te starten met reanimeren en een eventuele buurman kan eerder aanwezig zijn dan de politie die van verder weg moet komen. 

 

Op deze manier kunnen er mensen levens worden gered!

 

Iedereen die fysiek in staat is om te reanimeren kan burger hulpverlener worden.

Je kunt via de hartstichting een basiscursus volgen en daarna jaarlijks 1 herhalingscursus. Deze kosten kunnen in de meeste gevallen terug worden gekregen via de zorgverzekeraar. 

www.hartstichting.nl / www.hartslagnu.nl

Ook kun je de app downloaden: hartslag nu.

 

Wanneer je iemand moet reanimeren, doe je dat in een adrenaline kick. Pas na afloop, dit kan direct of enkele weken later, kan je gaan nadenken over wat er allemaal is gebeurd. Je kan trots zijn, of een voldaan gevoel hebben, maar misschien ben je ook wel erg geschrokken of heb je vragen over of je alles wel goed hebt gedaan. 

Na een reanimatie wordt er ter plekke geëvalueerd, maar kun je ook na afloop nog napraten over de reanimatie en wat dit met jou heeft gedaan. Heb je behoefte aan professionele begeleiding, dan kan slachtofferhulp worden ingeschakeld. 

CPR lifekey / beademingsdoek met ventiel
CPR lifekey / beademingsdoek met ventiel
CPR lifekey / beademingsdoek met ventiel
CPR lifekey / beademingsdoek met ventiel
Beademingsmasker hard cover
Beademingsmasker hard cover


Reactie schrijven

Commentaren: 0