· 

Balans tussen werk & prive;

Balans tussen werk & prive
Balans tussen werk & prive

Wat er op dit moment in de gezondheidszorg speelt is nog niet eerder voor gekomen, ziekenhuizen raken overvol, electieve zorg is geannuleerd en de beddencapaciteit is enorm uitgebreid.

Alles om de patienten op te vangen die het Coronavirus hebben opgelopen en daar behoorlijk ziek door zijn.

Op dit moment is de balans tussen werk & prive voor medewerkers in de zorg ver te zoeken.. Natuurlijk kan dit wel even...

Maar wat als dit maand in, maand uit zo gaat? Dat het werk meer en meer tijd van jou vraagt en jij moeilijk nee kunt zeggen.. Enerzijds door verantwoordelijkheid en niet onder willen doen voor de rest van je collega's en anderzijds door schuldgevoel. Je wilt je collega's die wel extra werken of extra tijd in projecten steken niet in de steek laten.

Maar waar staan jij en jou gezin/ partner in dit verhaal? Wat als het werk maand in, maand uit jou overvraagt? Kun jij alsjeblieft de nachtdienst van vannacht oplossen? Wil je komende 3 weekenden wel werken? Je moet aanwezig zijn het komende teamoverleg, er worden belangrijke onderwerpen besproken!

Dan moet je bij jezelf ten rade gaan, of je het leuk vind wat je doet en wat je partner/ gezin daar van vindt.. En of je dit op deze manier wel vol gaat houden... Hieronder 4 tips om meer balans tussen werk & prive te vinden..

 

You were born to be real, not perfect!
You were born to be real, not perfect!

4 tips voor meer balans tussen werk & prive;

1. Wat vind jij belangrijk op dit moment in jou leven?

Kom er voor jezelf achter wat jij op dit moment het aller belangrijkste vind! Is dit jou gezin/ partner, jou werk of sociale contacten..

Zet dit op nummer 1 en probeer daar naar te leven. Vind jij op dit punt in jou leven je carriere het belangrijkste, prima! Maar als jij op je werk zit en je gezin is leuke dingen zonder jou aan het doen en jij krijgt daardoor een schuld gevoel, bedenk dan of je carriere op dit moment wel het belangrijkste is voor jou.. 

Dit kan echt wel even duren voor dat je er achter bent wat op dit moment nu echt belangrijk is voor jou.. 

 

2. Planning;

Maak een planning, bijvoorbeeld een weekkalender voor het hele gezin of geef inzicht in elkaars agenda door deze te synchroniseren op je telefoon. Maakt het inzichtelijk, zo kun je ook sneller een avondje/ dag voor elkaar vrij plannen. Het geeft rust, je weet waar je aan toe bent en kan je kunt dan ook extra genieten van een avondje vrij, je leeft er naar toe.

Cluster je bezigheden, doe bijvoorbeeld elke week 1 of 2 keer boodschappen, i.p.v. elke dag even heen gaan. Het scheelt veel tijd en meestal ook een hoop geld ;-).

 

3. Besteed taken uit;

Tegenwoordig hebben huren steeds meer mensen een schoonmaker of ramenwasser in.. Als jij hierdoor veel tijd overhoudt om dingen te doen waar jij blij van wordt.. Waarom niet?!

Als dit voor jou persoonlijk het leven een stukje minder ingewikkeld maakt, daan scheelt dit toch een hele hoop geregel en gestress?  en niet te vergeten, zeeen van vrije tijd!

 

 

 

4. Leer nee zeggen;

Of het nu tegen je baas is, die vraagt of jij het op het laatste moment niet toch nog even iets langer kunt blijven, er komen net 4 opnames aan of er is op de valreep nog een patient ontslagen uit het ziekenhuis: " kun jij daar nog even heen op intake?"  of tegen die ene buurvrouw die vraagt of je ook haar kinderen even kunt opvangen.. JE MAG NEE ZEGGEN!

Nee is ook een antwoord en je hoeft niet eens erbij te zeggen waarom niet.. Helaas is het zo ( en dan vooral medewerkers in de zorg) dat niet iedereen dit even goed kan..

Je wilt namelijk aardig gevonden worden, maar wanneer jij nee zegt, ben je niet ineens onaardig.. Maar dit moet je echt oefenen en dat is niet gemakkelijk.

 

 

SUCCES!

Hopelijk kunnen deze tips jou brengen naar meer belans voor jou en je omgeving.


5 tips om goede voornemens vol te houden
5 tips om goede voornemens vol te houden
 Alles over het COVID - 19, Coronavirus voor medewerkers in de zorg
Alles over het COVID - 19, Coronavirus voor medewerkers in de zorg
Handhygiene
Handhygiene

Reactie schrijven

Commentaren: 0