· 

Handverzorging, onderdeel van een goede handhygiene!

 

Als er een beroep is waar je handen vaak worden gewassen of gedesinfecteerd, dan is het de zorg wel! Ontelbare keren desinfecteert en wast een verpleegkundige haar handen. We hebben immers te houden aan de 5 momenten van handhygiene. 

 

Goede handhygiëne – handreiniging, handdesinfectie en handverzorging – bij verpleegkundigen wordt beschouwd als de belangrijkste maatregel om het risico op overdracht van micro-organismen te verminderen. De effectiviteit van handhygiëne is in een groot aantal studies aangetoond. Helemaal belangrijk nu met het griepseizoen en  het Coronavirus! 

In het dagelijks leven worden je handen sowieso meer dan elk ander lichaamsdeel blootgesteld aan kou, water, zeep en chemicaliën. Deze kunnen de huid behoorlijk irriteren en de huidbarrière aantasten.

Hierdoor hebben onze handen hebben heel wat te verduren.

 

Wanneer je dan ook nog eens kloofjes hebt, is dit moeilijker is schoon te maken en kan het dus een broedplaats worden voor bacteriën. Absoluut niet fijn voor jezelf ( desinfectans prikt!), maar ook je patiënt heeft dus meer kans op een (kruis) -infectie.

Niet verkeerd dus om een beetje extra aandacht te besteden aan je handen!

 

Maar hoe kun je je handen goed verzorgen?

 

1. Handenalcohol. Wanneer je handen niet zichtbaar vuil zijn tijdens het werk, gebruik dan handenalcohol. Dan denk je: alcohol is toch slecht voor de huid? Inderdaad klinkt het gek, maar handenalcohol is echt beter voor je handen dan water en zeep. Ook zit tegenwoordig in de meeste handdesinfectans een ‘terug vetter’, op deze manier wordt het vocht vastgehouden.

 

2. Handen scrubben. Scrub 3 keer per week je handen. Een scrub verwijdert de dode huidcellen en zorgt voor een gladde huid. Daarna insmeren met een vette crème. 

 

 

 

3. Huidverzorging. Het insmeren van de handen met neutrale, vette zalven of crèmes is echt de belangrijkste verzorging. Smeer zo vaak mogelijk. Zo wordt het herstel van de huidbarrière ondersteund. Overdag is het niet zo fijn om met hele vette handen rond te lopen maar ’s nachts merk je dat toch niet. 

Hoe hoger het vetgehalte in een moisturizer is, hoe effectiever deze is tegen droogheid en irritatie. Smeer dus een lekkere vette crème op je handen en kies voor de handcreme die stoffen bevat  en vocht vasthouden die als het ware een beschermingslaagje over de huid leggen zodat er minder water verdampt. Let op ingrediënten als paraffine, squalene, dimethicone, borage seed oil, olive oil, jojoba oil, safflower oil. Om vocht vast te houden zijn glycerine, urea, hyaluronzuur, sorbitol, panthenol, ceramides, en cholesterol heel geschikt. Wees slim en stop een fijne handcrème in je tas. Gebruik deze direct na het wassen van je handen en herhaal dit gedurende de dag. The more the better want een crème werkt maar een paar uur en als je je handen wast nog minder lang… 

 

4. Schoonmaakhandschoenen. (tip voor thuis) Draag handschoenen bij nat werk. Maar let op: als je ze langer dan tien minuten draagt, doe je er goed aan katoenen onderhandschoenen te dragen. Anders raken je handen door de warmte van de handschoen weer nat en geïrriteerd.

 

 

Hopelijk krijg je op deze manier meer verzorgde handen, het is beter voor jezelf en tegelijkertijd ook voor je patient!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0