· 

Zo belangrijk is vitamine D!

Nu we weer richting de herfst/ winter gaan, is het belangrijk om voldoende vitamine D te krijgen.

 

Je bent vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Daarnaast is vitamine D nodig om osteoporose zoveel mogelijk te beperken. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie. Verder is vitamine D van belang is voor een goede werking van het immuunsysteem. Maar het is nog onvoldoende aangetoond dat een vitamine D-supplement het risico op infecties, zoals verkoudheid vermindert.

 

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert voeding vitamine D. Vitamine D wordt in de darm het best opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is. De gemiddelde opname van vitamine D uit de voeding wordt geschat op 80%. Het lichaam kan vitamine D opslaan in vetweefsel en organen, zoals de lever.

Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines. Ook aan kunstmatige zuigelingenvoeding wordt volgens de geldende EU-richtlijn vitamine D toegevoegd. 

Voor iedereen geldt: 10mcg vitamine D per dag. Jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen moeten extra goed opletten of zij hun dagelijkse portie vitamine D binnen krijgen.

 

Vitamine D per portie

Microgram

1 stukje regenboogforel (bereid in magnetron, 100 g)

9,4

1 stukje zalm (bereid in magnetron, 100 gram)

4,6

1 stukje makreel voor 1 snee brood (gerookt, 40 gram)

3,3

1 gekookt ei (50 gram)

0,9 

1 stukje bereid rundertartaar (70 gram)

0,4

margarine/halvarine (voor 1 snee brood, 5 gram)

0,4

1 stukje bereid varkensfiletlap (70 gram)

0,2

ongezouten roomboter (voor 1 snee brood, 5 gram)

0,02

 

Vitamine D-tekort;

Een tekort aan vitamine D kan bij jonge kinderen rachitis (Engelse ziekte) veroorzaken. Deze ziekte zorgt voor afwijkingen aan het skelet. Bij volwassenen en ouderen kan door een vitamine D-tekort op den duur botontkalking of osteoporose en/of spierzwakte optreden.
Een te veel aan vitamine D komt nauwelijks voor, alleen bij veel supplementen gebruik. Er kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan.

 

Kortom: ga in de herfst/ winter lekker een stuk wandelen op de zondag (en na het eten), pak een paar zonnestralen! Veeeeel beter dan op de bank liggen en Netflixen ;-)!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0