Stage in het buitenland;

 

 

Wie thuis blijft, doet zichzelf tekort" en "Een ervaring van onschatbare waarde". Dit zijn zomaar een paar uitspraken van studenten die voor een tussenjaar, studie of stage naar het buitenland zijn geweest.

Dus ik zou zeggen, ga zeker een half jaar naar het buitenland te studeren! Tenzij je erg last hebt van heimwee, dit is natuurlijk erg vervelend! Onderaan de pagina een aantal tips die jou kunnen helpen!

 

Voordelen;

  • Verbreed je horizon!  Met een stage in het buitenland doe je niet alleen werkervaring op. Het verbreedt ook je horizon en je leert nieuwe culturen en mensen kennen. 
  • Persoonlijke ontwikkeling, het is een spannend avontuur! Je moet een hoop regelen en jezelf zien te redden in een nieuwe omgeving. Hier leer je zoveel van! ‘Ineens moet je voor jezelf zorgen’. Je komt sterker en wijzer terug.
  • Andere land/ cultuur, dit doet je tegelijkertijd ook nadenken over je eigen cultuur en normen/ waarden. Ook bied het land misschien opleidingen aan die er in Nederland niet zijn.
  • Het staat goed op je CV! Ook bouw jij tijdens je stage alvast een netwerk op. Dit heeft altijd voordelen. Tijdens je stage leer je veel nieuwe mensen en een andere wereld kennen. Niet als tijdelijke toerist, maar als inwoner van het land. Als je straks een baan, een hypotheek en wellicht kinderen hebt, kun je niet zomaar meer voor langere tijd naar het buitenland. Nu wel. Dus grijp die kans!

Bij zorggerelateerde stages moet je wel altijd goed opletten dat je niet bijdraagt aan weeshuistoerisme !!

 

Waar moet je allemaal op letten?

Stageplek regelen

Visum en vergunningen

X Studiebeurs en/of studiefinanciering

X Verzekering

Huisvesting

Reis boeken

Heimwee

 

 

DENK AAN EVENTUELE INENTINGEN, CHECK RIVM

1. Stage plek regelen; Hoe vind je zo’n leuke buitenlandse stage plek?

Dat ligt er aan hoe jij het wilt regelen:

 

Zelf een stageplaats in het buitenland vinden;

Als je zelf een geschikte stageplaats wilt regelen, begin dan op tijd met zoeken. Soms kost het wel een halfjaar tot een jaar om een geschikt bedrijf te vinden, contacten te leggen en afspraken te maken.

Stage bij een internationale onderneming. Grote internationale ondernemingen hebben vaak een speciaal bureau voor stages bij hun buitenlandse vestigingen. Zoek naar de mogelijkheden op hun website.

Stage bij een EU-instelling. Hierbij is het belangrijkste om te weten dat de aanmeldingsprocedure meestal al ruim een half jaar van tevoren begint. Verder informatie is op hun site te vinden.

Stage in een ontwikkelingsland. Verschillende organisaties bieden stages in ontwikkelingslanden aan, of hebben informatie daarover. Op de pagina Stagebemiddelingsbureaus vind je een aantal links naar zulke organisaties.

 

Via je onderwijsinstelling;

Dit is de makkelijkste oplossing, waarschijnlijk heeft jou onderwijsinstelling door je jaren heen al contacten in het buitenland gelegd. Misschien hebben zij ook al informatie over die specifieke plek, of anders in de omgeving. Wanneer je je meldt bij het contactpunt international van jou instelling hebben zij vast en zeker informatie voor jou en kunnen zij helpen in de bemiddeling.

 

Stagebemiddelingsbureau;

Er zijn veel verschillende stagebemiddelingsbureau's, veel bureau's bieden meer dan alleen een stageplaats. Ze kunnen jou ook helpen bij het vertalen van je sollicitatiebrief en geven voorlichtingsbijeenskomsten. Elk bureau heeft eigen tarief, kijk goed welk bureau het beste bij jou wensen aansluit. Neem bijvoorbeeld niet een all inclusive pakket, terwijl je het merendeel al zelf hebt geregeld!  Ook hierbij moet je bedacht zijn op weeshuistoerisme. Gaan naar erkende bureau's of lees van te voren reviews of google het bedrijf erachter. 

 

2. Visa en/of vergunningen;

GOED JE WEET WAAR JE STAGE WILT LOPEN... nu is het belangrijk om na te denken over eventuele visa of vergunningen die je nodig bent...

 

Als Nederlands staatsburger heb je geen visum of werkvergunning nodig als je gaat studeren of stage lopen in een ander EU-land. Een visum of werkvergunning voor andere Europese landen is over het algemeen ook vrij gemakkelijk te regelen. Buiten Europa is dit soms lastiger en kan het aanvragen soms langer duren, variërend van een paar dagen tot een paar maanden. Begin hier mee zodra je de datum van je vertrek weet. Deze link kan jou meer informatie per land geven!

 

Bevolkingsregister

Als je langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, ben je verplicht om je uit te schrijven uit het bevolkingsregister. Dat doe je bij de dienst Burgerzaken van je gemeente. Ga bij de dienst Burgerzaken na welke documenten je hiervoor moet meenemen. Je moet je minimaal vijf dagen voordat je weggaat uitschrijven. De gemeente geeft je uitschrijving door aan de Belastingdienst.

Vergeet niet om je na terugkeer in Nederland weer in te schrijven bij dezelfde dienst Burgerzaken.

 

Deelname sociale zekerheid

Als je in Nederland woonde voor je in het buitenland ging studeren en je alleen in het buitenland bent voor studie, blijf je onder de Nederlandse zorgverzekering vallen. Het maakt niet uit of je wel of niet ingeschreven bent in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente.

 

3. Studiebeurs en/of studiefinanciering;

 

Studiefinanciering ;

Studiefinanciering voor een tijdelijke stage in het buitenland moet je uiterlijk twee maanden voor vertrek regelen. Je kunt studiefinanciering uit Nederland blijven ontvangen als je aan de voorwaarden voldoet die ook in Nederland gelden. Je studie of stage in het buitenland moet dan wel onderdeel zijn van je Nederlandse opleiding.

 

Studiebeurs;

Holland Scholarship

De beurs bestaat uit een eenmalig bedrag van € 1.250 en is een tegemoetkoming in je studiekosten. 

De beurs is voor studenten die willen studeren, stage lopen of een onderzoek willen doen buiten de Europese Economische Ruimte (EER). De EER bestaat uit de EU, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen.

 

Voor wie?

  • Je volgt een voltijdopleiding aan een Nederlandse hogeschool of universiteit.
  • Je gaat voor tenminste 7 weken en 10 ECTS naar het buitenland.
  • Je studie, stage of onderzoek vindt plaats in een land buiten de EER.

 

Erasmus+ voor studie en stage

Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. 

Internationale identiteitskaart voor studenten

Het kan handig zijn om voor je vertrek naar het buitenland een International Student Identity Card (ISIC) aan te schaffen. De ISIC-kaart is een internationaal erkend bewijs van je status als voltijdstudent en kost € 15.

De kaart biedt ruim 40.000 kortingen en voordelen in 120 landen wereldwijd. Je kunt kortingen krijgen op tickets, accommodaties, transport, musea, culturele en historische bezienswaardigheden en internationale telefoongesprekken. Meer informatie op www.isic.org.

4. Verzekering;

Ben je goed verzekerd voordat je op reis gaat? Je basisverzekering biedt in principe werelddekking, maar er zijn een paar uitzonderingssituaties, bijvoorbeeld als je een bijbaantje neemt in het buitenland of een betaalde stage hebt.

Het kan ook handig zijn om een aanvullende verzekering of een speciale studentenverzekering af te sluiten. Kijk hier voor meer informatie.

5. Huisvesting;

Vraag de stageplek in het buitenland om hulp bij het vinden van woonruimte. Informeer bij je Nederlandse instelling. Misschien kunnen ze je in contact brengen met studenten die jou zijn voorgegaan. 

 

Zorg dat je zeker drie maanden van tevoren begint met het zoeken naar woonruimte. Hoe eerder, hoe beter. En heb je voor je vertrek toch nog niets gevonden? Geen nood!  Boek een kamer in een goedkoop hotel of een hostel en ga van daaruit ter plaatse op zoek naar geschikte woonruimte.

6. Reis regelen;

Ga op tijd (een half jaar van te voren) alvast de verschillende mogelijkheden bekijken, of je nu gaat met de auto of met het vliegtuig. Scheelt ook nog eens aanzienlijk in de kosten (vroegboek korting etc.)!

Hou er ook rekening mee dat je voor sommige landen in het bezig van een visum moet zijn of van een retourticket.

GENIET VAN JE STAGETIJD!

Ben je bang dat je toch te veel heimwee krijgt? Misschien kun je iets met deze tips!

 

Je mist je familie, je vriend of je vriendin, je vrienden of je huisdier. Je belt en appt, maar dat gevoel blijft. Heimwee is het sterkst in het begin. Het beste advies van duizenden studenten die je voorgingen: zet door! Of geef het aan in je omgeving, dan kunnen zij hier enigszins rekening mee houden.

Blijft vooral niet alleen thuis zitten, maar ga leuke dingen doen! Afleiding helpt altijd. Ervaar hoe leuk het buitenland is. Ga de stad in met huisgenoten, doe een taalcursus, ga naar de markt of uit eten. Maak een lijst met dingen die je kunt doen. Anderen in je omgeving kunnen daarbij helpen. Zij kennen immers de buurt al. 

 

Af en toe bellen met het thuisfront is fijn! Door met het thuisfront te praten voel je je vaak meer verbonden en gesteund. Dat is belangrijk als je wilt wennen. Maar dagelijks uren appen of bellen helpt juist niet. Vermijd te veel social mediagebruik. Stuur of post af en toe leuke foto’s en bel eens in de paar dagen. Maak een vlog of website voor familie en vrienden, of hou een online dagboek bij.

Blijf dingen doen die je thuis ook al deed, zoals bijvoorbeeld sporten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0