· 

Wereld Alzheimerdag;

 

Vandaag, vrijdag 21 september, is het wereld Alzheimer dag. 

 

Toen ik 16 was werkte ik in een verpleeghuis waarin mensen woonden die een vorm van dementie hadden. Vooraf had ik niet gedacht dat mensen zo door deze ziekte kunnen veranderen. Ik heb daar een aantal jaren met heel veel plezier gewerkt, veel verhalen gehoord en veel dingen meegemaakt. Van mensen die vertelden over vroeger, hun werk, hun gezin tot mensen die stiekem met het bezoek mee naar buiten liepen en agressie.

 

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende soorten dementie zijn alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie.

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40 procent van de mensen een vorm van dementie. Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie. In Nederland zijn er ongeveer 12.000 mensen jonger dan 65 die ook een vorm van dementie hebben (Alzheimer Nederland).

Bij de ziekte van Alzheimer gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Dit komt doordat bepaalde eiwitten, zich ophopen in de zenuwcellen en zogenaamde plaques vormen. Ook kunnen bepaalde vezels zich in de cellen ophopen tot zogenaamde neurofibrillaire tangles. Deze ophopingen van eiwitten en vezels maken de cellen kapot en verstoren de onderlinge communicatie. 

 

 

De ziekte heeft vaak een grote impact op diegene en diens naasten. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0