· 

Meningokokken type W

De afgelopen tijd zijn er in de media een aantal schrijnende gevallen beschreven over jonge mensen die komen te overlijden aan de meningokok bacterie type W

 

Tot augustus 2018 zijn er in Nederland achttien mensen aan de meningokokbacterie type W overleden. Bij meningokokken type W krijgt 70% van de besmette personen een sepsis (bloedvergiftiging) en 30% een meningitis (hersenvliesontsteking). De sterfte ligt met 15 procent erg hoog. Tegen dit type zijn nog geen mensen ingeënt. Er is nu wel een vaccinatie programma opgestart (RIVM)

 


Een meningokokken meningitis is een hersenvlies ontsteking, dit is een ontsteking van de vliezen die de hersenen en het ruggenmerg omvatten, dat in dit geval door de meningokokken bacterie wordt veroorzaakt. 

 

Sepsis is een bloedvergiftiging. Wanneer, in dit geval een meningokok bacterie, in de bloedbaan komt, reageert je lichaam met verschillende processen om die bacterie te vernietigen. Soms loopt deze uit de hand en wordt iemand nog zieker. Sepsis kent een hoge mortaliteit.


De meningokokken bacterie komt voor in neus- keel holte bij veel mensen, maar over het algemeen worden alleen kleine kinderen en de mensen met een verminderde afweer daar ziek van. De verschijnselen kunnen zijn: hoge koorts, verminderd aanspreekbaar, verwardheid, lage bloeddruk, hoofdpijn, nekstijfheid en braken, stuiptrekkingen, niet weg drukbare bloedinkjes in de huid.

Helaas is het zo, dat wanneer iemand ziek wordt, deze ook direct heel ernstig ziek wordt, er ontstaat dan erg snel (enkele uren) een sepsis (bloedvergiftiging) of een meningitis (hersenvliesontsteking) en ontstaat een verhoogde hersendruk, wat ook ernstige gevolgen kan hebben. 

 

 

Zelfs bij snelle en adequate behandeling overlijdt 5 tot 10% van de patiënten met meningitis en bij sepsis overlijd zelfs 20-50% binnen 24 uur. Daarnaast bestaat de kans dat tijdens de behandeling nog vele (ernstige) complicaties optreden en daarna zijn er nog veel mensen die restverschijnselen overhouden aan de gevolgen van de menigokokken bacterie, zoals epilepsie, concentratiestoornissen of amputatie van ledematen door de doorgemaakte sepsis (bloedvergiftiging) (richtlijn meningokokken- meningitis en -sepsis van het RIVM)

 

Commentaren: 0